Friday, October 21, 2011

Суп мисо и китайский фарфор. Miso soup & Chinese porcelain


  Мисо... Мииииииисо! Мисо — это японская ферментированная паста. Делают её из риса, ячменя, пшеницы, сои и много чего ещё. Процесс приготовления занимает очень много времени, к примеру, тёмный hatcho miso ферментируется в кедровых бочках под грузом камней в течение двух лет.
  Miso... Miiiiiso! Miso is a Japanese paste from fermented rice, barley, wheat, soybean and/or many other things. It takes a long time to make miso. For example, dark hatcho miso spends two years fermenting in cedar barrels under the weight of stones.


  Мисо очень полезен для организма благодаря содержащемся в нём благотворным бактериям, энзимам, витаминам, минералам и белку. С мисо в Японии делают множество блюд, например, суп. Что я и попробовала сделать :). Главное — не кипятить суп с мисо, иначе разрушатся многие полезные вещества. Лучше всего добавить мисо после того, как овощи сварились, и готовить на медленном огне.
  Miso is very good for your health as it's rich with good bacterias, enzymes, vitamins, minerals and protein. They make many different meals with miso in Japan, for example soup. That's what I tried to cook ^.^ Remember that you shouldn't boil miso to keep all the healthy stuff in it. It's better to add miso paste to soup after veggies have been cooked, and simmer gently.

Недавно мы купили китайские миски и ложки. Такие милые :).
We bought Chinese bowls and spoons some time ago. So cute ^_^


  В Финляндии пасту мисо можно купить, к примеру, в магазинах сети Ruohonjuuri и Punnitse & Säästä и в японском Токиокане (по ссылкам мои посты о них). Вот более подробная статья о мисо и рецепты на русском.
  In Finland miso is sold for example in Ruohonjuuri and Punnitse & Säästä shops and also in Japanese Tokyokan (links go to my posts about them). Here are an article about miso and some recipes in English.

Приятного аппетита! Itadakimasu!

10 comments:

  1. I'm always impressed how well you know about Japanese cousine, culture, language, literature...maybe much more than I do.
    May I ask how and why you got so interested in Japanese things?
    I like みそラーメン very much.

    ReplyDelete
  2. А я сегодня как раз искала пасту мисо, но так и не смогла обнаружить ее в китайском супермаркете. Вот она там точно должны быть, но видимо как-то замоскировалась (готовила коричневый рис с эдамими и анансом, вкуснота). Мисочки чудесные, очень такие люблю.

    ReplyDelete
  3. Stasy, обожаю ходить в азиатские магазины :) Там столько всего вкусного, полезного и интересного! Очень понравился темпе - из ферментированных соевых бобов, яркий вкус, легко усваиваемые белки. Ну и покушать в китайском ресторанчике - самое то :)

    ReplyDelete
  4. cosmos, maybe because I like everything beautiful? ^^ Japan has it all - beautiful nature, poetry, language, even food is served with grace. Stone gardens, bonsai, ikebana - everything is so enchanting! And of course the people. I wanted to look like Japanese since childhood. :) I so envy your eyes T_T And noses. Mine is too.. not Asian? ^^ (I guess no one likes his or her own nose..)

    I don't remember how it started. Probably I saw enough of Japan in movies and TV-series to one day realize I was in love. When I started watching Sailor Moon on Russian TV - I was 10 or something - I already had been in love with Japan for some time, that's for sure. And the more I learn the more I like. Now I'm getting to know Japanese music. One more journey to take..

    Mm, I once had udon noodles with instant miso. Ah, now I want to go to some Asian shop and buy lots of noodles ^_^

    ReplyDelete
  5. Wow! Must taste good! Mmmm... :)

    ReplyDelete
  6. Как аппетитно! И много тофу тоже. Сугой нэ! А тоже мне нравится хоттио мисо с одэн ^^

    ReplyDelete
  7. Indrani, it does taste good and makes your tummy happy ^.^

    ReplyDelete
  8. Кикио, не знала про одэн, нашла сейчас рецепты. Звучит вкусно! :) Пишут, что это зимнее блюдо. Я бы сделала его с тофу :) Ням-ням.

    ReplyDelete
  9. Hi, Ekaterina! Served in a Chinese bowl and with so many ingredients like tofu, broccoli, seaweed, and something else, I hadn’t known it was miso soup till I read “miso...” Looks delicious and indeed it must be moreish. We can be inventive and resourceful in cooking – that’s what I like about cooking. Don't you think so? Your Chinese bowls and spoons are so lovely - nice shopping!

    ReplyDelete
  10. Hi, Yoko! I love these bowls and spoons so much ^.^ My hand is used to spoons with longer handle so it feels a little weird now but I'll get used to it soon, I hope.

    Yeah, I like to be inventive in cooking as well. Though sometimes the reason behind it can be simple laziness to go shopping so I have to create something interesting from what we already have at home :) And I like exploring new healthy foods. I'm sure food can give us all we need. I prefer to have a cup of ginger tea instead of medicines against cold, for example.

    ReplyDelete

How to leave a comment.
Как оставить комментарий.

Спасибо за ваши комментарии :)
Thank you for your comments =)
Kiitos kommenteistanne ;-)
コメントありがとうございます ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...